Patterns in de praktijk

Patterns (o.a. de vermaarde GoF design patterns) zijn onmisbaar voor wie solide en onderhoudbare software wil ontwikkelen volgens beproefde OO principes. Vooreerst zitten patterns veelvuldig ingebouwd in bestaande frameworks, programmeertalen, klassenbibliotheken: wie patterns begrijpt, haalt vaak méér uit deze programmeermiddelen. Daarnaast is het zelf herkennen van probleemsituaties en het toepassen van patterns de sleutel tot een robuuster ontwerp.

Deze cursus legt uit wat patterns zijn, en behandelt uitgebreid de meest gangbare design patterns (de probleemstelling, de oplossing, de motivatie, de gebruiksvoorbeelden) en de (soms subtiele) onderlinge verbanden en verschillen.

Kalender

Momenteel zijn er voor deze cursus geen publieke sessies gepland. Graag organiseren we een bedrijfssessie voor u of een extra publieke sessie (bij voldoende belangstelling). Geïnteresseerd? Gelieve dan ABIS te contacteren.

Doelgroep

Architecten en ontwikkelaars van object-georiënteerde applicaties.

Voorkennis

Kennis van OO analyse- en designconcepten en UML (cf. OO analyse en design met UML) en ervaring met een OO programmeertaal (Java, C#, ...) zijn sterk aanbevolen.

Inhoud

  • Wat zijn patterns en waarom worden ze gebruikt?
  • Soorten software patterns (GRASP, Analysis Patterns, GoF Patterns, Java EE Patterns, MVC, ....)
  • De belangrijkste design patterns in detail (Strategy, Observer, Decorator, Chain-of-Responsibility, Factory Method, ...)
  • Patterns in software architectuur en frameworks, SOA patterns
  • Patterns herkennen
  • Patterns en performance
  • Applicatievoorbeelden

Verloop van de cursus

Klassikale training met demo's.

Duur

2 dagen.

Docent

Sandy Schillebeeckx.


SESSIE-INFO EN INSCHRIJVEN