LPIC-1 certificeertraject (examen 101)

Het LPIC-1 certificeertraject is opgezet om je te begeleiden bij het verwerven van het Linux certificaat. LPIC certificatie is distributie onafhankelijk, legt een degelijke basis voor wat Linux basiskennis betreft en bewijst dat je de LINUX vaardigheden hebt voor opdrachten in een cloud-, een big data-, een mobiele en een netwerk-context.

LPIC-1 is het eerste certificaat in LPI's meer-stappen Linux Professional certificatie programma. Om het LPIC-1 niveau te halen, moet je kunnen:

 • omgaan met de "Linux command line"
 • basis onderhoud uitvoeren: gebruikers ondersteunen, gebruikers toevoegen aan een server omgeving, backup en restore, shutdown en reboot
 • een werkstation kunnen installeren en inrichten (inclusief X) en aansluiten op een LAN, of een standalone PC aansluiten op het Internet

Een LPIC-1 certificaat behaal je door 2 examens met succes af te leggen, dit traject begeleidt je bij je voorbereiding van het examen 101.

Kalender

Momenteel zijn er voor deze cursus geen publieke sessies gepland. Graag organiseren we een bedrijfssessie voor u of een extra publieke sessie (bij voldoende belangstelling). Geïnteresseerd? Laat het ons weten.

Doelgroep

Alle Linux gebruikers, eind-gebruikers, analisten, ontwikkelaars zowel als beheerders die hun Linux kennis willen bevestigd zien door een certificaat.

Voorkennis

Kandidaten moeten minstens over een goede basiskennis informatica beschikken. Het examen 101 veronderstelt geen Linux voorkennis, maar de leercurve is steil en dus is enige Linux hands-on ervaring zeker een pluspunt. Enige kennis van een ander besturingssysteem of een programmeertaal kan ook een voordeel zijn, maar is zeker geen vereiste.

Inhoud

 • Unix command line
 • File management, streams, pipes, and redirects
 • Working with text files, process text streams using filters, search text files using Regular Expressions
 • Process Management: create, monitor, and kill processes, job control, process execution priorities
 • Storage devices, partitions and file systems, the Filesystem Hierarchy
 • File and Storage administration
 • Linux system architecture: hardware, driver modules
 • Linux installation: boot procedure, shutdown and reboot, runlevels, system initialisation
 • Linux package management

Voor een gedetailleerd overzicht van de onderwerpen voor examen 101, lees: https://www.lpi.org/study-resources/lpic-1-101-exam-objectives/

Verloop van de cursus

Het LPIC-1 traject is opgezet in een blended learning stijl, dit betekent dat het hoofdzakelijk een zelf-studie traject is waar e-learning, internet gebaseerde documentatie en klassikale sessies gecombineerd worden.

 • De zelfstudie/e-learning is gebaseerd op e-learning modules op het internet, gecombineerd met literatuur van boeken en cursussen, die door ABIS worden aangeleverd.
 • De klassikale sessies worden georganiseerd voor het toetsen van de verworven kennis, verduidelijking van slecht-begrepen onderwerpen of concepten, verdieping van de kennis, bijkomende oefeningen en labs. Op de laatste dag bereiden we je bovendien expliciet voor op het examen.

Alle onderdelen van het certificeertraject zijn naar inhoud en vorm op elkaar afgestemd. De voorziene volgorde van de behandelde onderwerpen is duidelijk gedefinieerd en beschreven. Docenten zijn zowel beschikbaar tijdens de klassikale sessies als voor het beantwoorden van vragen tijdens de zelfstudie/e-learning. Het toetsen en beoordelen van de aangeleerde concepten gebeurt via verschillende testmethodes.

De deelnemers gebruiken hun eigen PC tijdens de opleiding, waarop een virtuele cursusomgeving zal worden geïnstalleerd. Aldus kunnen deelnemers zowel tijdens de klassikale sessies als op gelijk welk ander moment van deze omgeving gebruik maken.

Voor meer uitleg over de aanpak, zie Blended learning.

Duur

8 dagen klassikaal, met een typische doorlooptijd van een 6-tal weken.

Docent

Peter Vanroose.


SESSIE-INFO EN INSCHRIJVEN