This page is not available in English.

ABIS Infor - 2013-04

iPad in een zakelijke omgeving

Jozef Dresselaers (PowerView IT) - 19 april 2013

Samenvatting

De iPad biedt een schat aan mogelijkheden, niet enkel voor privégebruik maar ook in een zakelijke omgeving. Het lijkt allemaal zeer eenvoudig, maar zonder een degelijke basiskennis ga je toch heel wat mislopen.

Ochtendritueel

's Ochtends bij ontbijt neem ik mijn iPad die net 1 seconde nodig heeft om wakker te worden. Ik start een radio-app die mijn favoriete radiozender streamt en via een draadloze AirPlay verbinding het geluid laat horen uit een luidspreker in de keuken. Terwijl ik een koffie drink bestel ik nog wat extra koffie-capsules met de Nespresso-app. Ik open een persoonlijk-magazine-app om het laatste nieuws even te overlopen. Vandaag neem ik hiervoor de Flipboard-app omdat het in magazine-stijl een overzicht geeft van het nieuws op mijn LinkedIn-account, mijn Facebook-account, mijn Twitter-feeds en ook van enkele kranten en andere nieuwssites die ik volg. Ik bekijk terloops even mijn agenda en e-mail die allemaal netjes synchroon zijn met de gegevens op mijn iPhone en mijn laptop.

Alvorens ik vertrek naar mijn eerste afspraak bekijk ik nog even de files via de Touring Mobilis-app, misschien moet ik toch wat later vertrekken vandaag... Ik zal nog even dat artikeltje schrijven in mijn Evernote-app, wat tekst neerpennen, een fotootje erbij, misschien zelfs wat gedachten opnemen met de ingebouwde dictafoon-functie en later op de dag start ik dan mijn Evernote-programma op mijn laptop en kan ik daar gewoon verder werken want 'er wordt voor gezorgd' dat alle gegevens automatisch gesynchroniseerd worden. Ik moet er zelfs niet bij nadenken... 'It just works!' zei Steve Jobs altijd.

Does it always just work?

'It just works!' ... Meestal is dit ook zo. Echter het vraagt de juiste basiskennis en de juiste configuratie om alles te laten werken en om efficiënter te werken! Die basiskennis bieden wij aan in onze iPad workshops en trainingen!

Wij leren je allereerst die zaken waarvan wij denken dat je ze 'dient' te weten... Dat gaat van het juist werken met Wi-Fi en mobiele data, het instellen van de (meer-en-meer) noodzakelijke beveiliging, het nemen van back-ups, en enkele tips en trucs die het dagdagelijks werken met een iPhone of iPad efficiënter, eenvoudiger en (nog) leuker maken.

We bekijken ook hoe je e-mail, agenda en contacten juist kan instellen zodat op elk moment en overal ter wereld, zowel zakelijk als privé, alle gegevens synchroon zijn. Dit lijkt eenvoudig maar weet dat 80% van de gebruikers hier problemen mee heeft!

We vertellen over het 'hoe en waarom' van het uptodate houden van het nieuwe iOS besturingssysteem. We verklaren de belangrijkheid van je Apple-ID of iCloud-ID en installeren daarmee enkele apps uit de App Store. Voor de gevorderden stippen we de mogelijkheid aan van het gebruiken van meerdere Apple-ID's op 1 of meerdere iPad's. Met de aanwezigen wisselen we ook enkele zakelijke 'must-have' apps uit.

Nog een stapje verder

In een andere workshop gaan we verder met het nieuwe documentenbeheer in iOS, dit is namelijk, met rede, helemaal anders dan in onze vertrouwde 'desktop' besturingssystemen zoals Windows of Mac OS X en dat geeft veel verwarring. Als je het nieuwe documentenbeheer éénmaal begrijpt dan weet je al snel 'wat werkt en wat niet werkt' en daarmee kunnen we ons 'werkproces' op iPhone en iPad aanpassen en een gelukkig(er) mobiel 'leven' beleven :-)

"Oei, er is nog altijd geen Microsoft Office voor iPad of iPhone?"

Ja, dat klopt... echter ik werk nu al bijna 3 jaar met iPhone's en iPad's en ik bewerk mijn Word-, Excel- en Powerpoint-bestanden met verschillende apps en wissel ze vervolgens weer uit met PC's en andere gebruikers. Dus het is gewoon een kwestie van 'weten' en de mogelijkheden van enkele apps te leren kennen.

"Kan ik dan ook met bestanden van onze server werken?"

Ja, ook dat kan! Echter ook hier zijn er enkele zaken die je eerst dien te 'weten' zodat je de juiste 'workflow' en oplossingen kan kiezen.

"En hoe zit het nu met de 'cloud'?"

Ook dit komt natuurlijk aan bod. We leren je dat er, met betrekking tot gegevens en documenten, al 3 verschillende types van cloud-diensten zijn, en dat je mogelijk al met 1 of 2 types werkt zonder dat je het beseft... Ook hier geldt weer dat je met een beetje basiskennis uiteindelijk een degelijkere keuze kan maken voor het gebruik van een of meerdere cloud-diensten. En na onze workshops zal je weten dat 'gratis' niet altijd de juiste oplossing is met betrekking tot het werken met een cloud in een zakelijke omgeving!

Nu reageren

Je merkt het, er is veel meer te onderzoeken dan je verwacht als we het 'zakelijk' werken met een iPad of iPhone bekijken! Neem dus een kijkje op het cursusaanbod iPad en iPhone en schrijf je meteen in.

Nu nog even snel op mijn iPad de status opvolgen van enkele projecten...

Tot slot

Steve Jobs quote: "... PCs are going to be like trucks: Less people will need them. And this is going to make some people uneasy. On the bright side for the PC faithful, trucks are still around; people still use and need them. The PC will assume the role of niche workhorse as the touch-screen user interface – best illustrated, so far, by the iPhone and iPad – grows in maturity and usefulness."