home 
 
 
 
enfr
 
Home
Over ABIS
Diensten
Cursussen
Resources
Contact
MyABIS
C
Alle CursussenbalkjeAlgemeen » Introductie HW & SW » Soft skills » TrajectenOperating Systems » MVS - z/OS » Linux - UNIX » Mac OS X » iPad en iPhone iOSDatabases en middleware » Relationele databases & SQL » Db2 for z/OS » Db2 for LUW » Oracle » SQL Server » MySQL & MariaDB » IMS » CICS » IBM MQ » WebSphere » Data Science, Big Data en AnalyticsApplicatieontwikkeling » Methoden en technieken » TOGAF » PRINCE2 » Agile en Scrum » Programmeertalen » Internet development » Object Oriented systems » Java » Development tools » SAS » XML » SOA & web servicesSysteembeheer » ITIL » SecuritybalkjePraktischInschrijven 
Db2 for z/OS, een totaaloverzicht

Deze cursus geeft inzicht in relationele systemen, leert eenvoudige SQL-statements (DML en DDL) te schrijven en geeft een gedetailleerde beschrijving van Db2 voor z/OS: wat het is, waarvoor en hoe het gebruikt kan worden. Er wordt ook aandacht besteed aan tekortkomingen, verhouding tot andere RDBMS en aan specifieke onderwerpen zoals de 'catalog', integriteit, autorisaties en performance.

Tevens wordt in de cursus aangeleerd hoe men het systeem in de praktijk moet gebruiken. Op het einde van de cursus zullen de deelnemers dus niet enkel de nodige theoretische kennis hebben van Db2 als RDBMS, maar ook voldoende geoefend hebben om in het bedrijf zelfstandig aan de slag te gaan.

Kalender

Momenteel zijn er voor deze cursus geen publieke sessies gepland. Graag organiseren we een bedrijfssessie voor u of een extra publieke sessie (bij voldoende belangstelling). Geïnteresseerd? Gelieve dan ABIS te contacteren.

Doelgroep

Analisten, programmeurs en database administrators die Db2 gaan gebruiken; verder iedereen die een diep inzicht wenst te verwerven in de werking van een relationeel databasesysteem.

Voorkennis

Algemene informaticakennis en enige kennis van ISPF/PDF (cf. cursus ISPF/PDF: basiscursus) en een elementaire kennis van COBOL, PL/I of SQL PL (cf. cursussen COBOL - deel 1, PL/I: basiscursus of SQL PL database programmeren) is wenselijk.

Inhoud

Deze cursus wordt aangeboden als één geheel, bestaande uit twee aaneensluitende modules. Na het volgen van de twee delen heeft men een totaal overzicht van Db2 als RDBMS:

Het is ook mogelijk om op de aparte delen in te schrijven. Dit laat toe om modulair een eigen pakket samen te stellen op basis van voorkennis en doelstellingen, of om deze cursus in de tijd te spreiden.

De cursus SQL en relationele databases: basiskennis wordt ook aangeboden als inleidende cursus voor andere relationele databasesystemen. In dat geval is er geen voorkennis ISPF/PDF, COBOL, PL/I of SQL PL vereist.

Verloop van de cursus

Klassikaal onderricht met oefeningen (ongeveer 50% van de tijd).

Duur

5 dagen.

Docenten

Koen De Backer, Peter Vanroose, Kris Van Thillo.


SESSIE-INFO EN INSCHRIJVEN